Wednesday, June 16, 2010

nanny 911

have you ever watch the NANNY 911?


it is actually a very good and helpful show. you learn a lot about the actions of a child to the reactions of a parent and the other way around

to be honest i love this show

boleh tengok macam mana susahnya hendak mengawal anak2 especially in a big family. trust me bila tengok this show kita akan lebih appreciate our family

and from this show juga saya cuba untuk menjadi seorang ibu yang berjaya dan juga...penyabar. especially bila ada anak yang sedang nak meningkat 'remaja' such as lil ballerina. sungguh menguji kesabaran saya (semalam anak saya sudah memecahkan cawan perhiasan kesayangan my mom. haishh dah la tak boleh ganti balik coz that thing hanya boleh beli masa zaman my mom belum melahirkan saya lagi :( )

usually bila saya tengok this show macam takde la nak sebak ke apa kan until saya tengok nanny 911 on last sunday, saya terus macam sebak gila. even sampai sekarang still teringat lagi ok

this nanny pergi ke rumah 1 family yang merupakan ibu tunggal kepada 2 orang anak. her husband baru jek passed way a year ago. so this mother facing a problem yang saya sendiri macam tak percaya. believe it or not, mata saya rasa macam nak tersembul keluar jek bila tengok this family

this mother ada dua orang anak, 1 girl and 1 boy. this kids memang tak boleh nak control ok. always get into fight. asal bergaduh jek confirm stock yang boleh bleeding ni. sampaikan bila this kids tak boleh nak control their anger, diorang akan pukul their mom like macam orang dewasa bertumbuk. siap tendang lagi padahal umur baru 8years old yang sulung tuh. omg!

serious scary ok

but before that memang saya nak salute la their mother coz boleh bertahan jek bila her kids buat perangai macam tuh. kalau saya agaknya dah sama karate kot. oppss! minta dijauhkan

sampai la nanny datang untuk fix balik apa yang silap dalam mendidik anak2 dalam rumah tuh. nanny yang incharge for that family tuh pun scary ok masa day 1 dia datang untuk observe. rasanya macam nak kena heart attack jek kan nanny tuh

bila saya tengok cerita tuh, baru saya tahu macam mana keadaan anak2 bila diorang lost salah seorang yang diorang sayang. tak kisah la sama ada meninggal dunia atau pun bercerai

this 2 kids jadi macam tuh coz diorang tak boleh accept yang ayah diorang dah takde. diorang simpan kemarahan diorang. diorang anggap yang their mother tak mampu nak beri kasih sayang as much as their father kasi. diorang anggap their mother tuh macam orang asing dalam rumah tuh. apa saja yang the mother cuba sampaikan mesti dua beradik ni tak nak dengar. sampaikan anak perempuan yang sulung tuh cakap dengan her mother yang dia ketua keluarga bukannya her mother. her mother tak layak untuk jadi leader for that house. just imagine perasaan that mother bila dengar anak dia cakap macam tuh. terluka ok

masa tuh saya dah mengalir dah air mata. sedih sebab tengok this 2 kids yang still kecil lagi and tak tahu apa2 boleh simpan kemarahan sampai macam tuh sekali. seriously 1st time saya tengok kemarahan seorang kanak2 seperti itu
hmm can't wait for the next episode. makin lama makin menarik pula saya tengok. at least saya boleh belajar something from that show ;)

1 comment:

NiRa said...

ayoo since umah tak dak streamyx ni susah tul nak download cite.